Η Θεσσαλονίκη κέρδισε άλλο ένα μεγάλο στοίχημα μέσα από την επιτυχία του 11ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, της διοργάνωσης που πρόσφερε σπάνιες συγκινήσεις σε χιλιάδες ανθρώπους και δημιούργησε εντυπωσιακά ρεκόρ και πολλαπλά οφέλη!

Για άλλη μια χρονιά ο «Νυχτερινός» αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μία αθλητική γιορτή μπορεί να εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη πρόταση ζωής και εξωστρέφειας, για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, για την κοινωνία και για την ίδια την πόλη!

Μέσα από την ενθουσιώδη συμμετοχή τους, τόσο οι 18.000 δρομείς που πλημμύρισαν την καρδιά της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, όσο και οι χιλιάδες θεατές που ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτών, έδειξαν τη δίψα και τη διάθεση για συμμετοχή σε δρώμενα χαράς και χρώματος, ξεφεύγοντας από την πληθώρα των αρνητικών κοινωνικών μηνυμάτων και καταστάσεων που όλοι μας καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί. Ο «Νυχτερινός» αποτέλεσε την ωραιότερη διέξοδο, το ραντεβού που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αδημονούν να έρθει κάθε φορά, για να τους θυμίσει ότι τα πιο όμορφα πράγματα είναι γύρω μας και μέσα μας!

Η στροφή του κόσμου στον αθλητισμό υγείας είναι άλλωστε μία παρακαταθήκη που έχουν δημιουργήσει τα μεγάλα δρομικά γεγονότα όπως ο «Νυχτερινός», με πολύπλευρα κέρδη για τον καθένα: Μέσα από την ενεργοποίησή τους, οι δρομείς βλέπουν να ενισχύεται η σωματική υγεία, η ψυχική διάθεσή τους, να βελτιώνεται εν τέλει η ίδια η ποιότητα ζωής τους και τα επίπεδα ευτυχίας τους. Επιστημονικά αποδεδειγμένο είναι, επίσης, ότι η άθληση ισοδυναμεί με μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση τεράστιων χρηματικών ποσών για την ίδια την πολιτεία, μειώνοντας σημαντικά τις ανάγκες και τις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, που χάρη στην σωματική άσκηση διατηρούν καλύτερα επίπεδα υγείας.

Το μεγαλύτερο νυχτερινό πάρτυ δρόμου απευθύνεται σε όλους και έχει κάτι να προσφέρει στον καθένα: Στους πρωταθλητές που δίνουν λάμψη και πετυχαίνουν σπουδαία ρεκόρ σε μία ιδανική, επίπεδη διαδρομή, στα παιδιά που ωθούνται στον αθλητισμό βλέποντάς τους και θέλοντας να τους μιμηθούν, στις οικογένειες και στις παρέες φίλων που ζουν την εμπειρία στον απόλυτο βαθμό, αλλά και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που επίσης αισθάνονται πρωταγωνιστές χάρη στην άριστη υποστήριξη όλων των διαδρομών. Η φετινή διοργάνωση χάρισε άλλη μία ικανοποίηση σε όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς υποστηρίχτηκε η συμμετοχή των  ΚΑΠΗ και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού δρομέων τρίτης ηλικίας, όπως οι συμμετοχές του 90χρονου Νίκου Αντωνιάδη και της 83χρονης Τασούλας Βασιλοπούλου στον Δρόμο 5.000μ.!

Το σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε» έγινε πράξη, με την εξίσου δυνατή παρουσία των ΑμεΑ, με Παραολυμπιονίκες, ανθρώπους που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ζωής, καθώς βέβαια και με τις ομάδες δρομέων αρκετών από τους συνολικά 84 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του «Νυχτερινού».

Για ακόμη μία χρονιά κοντά στη διοργάνωση ήταν και οι δύο οργανωμένες ομάδες, «Τρέξε Μαζί Μου» από την Αθήνα και “Never Give Up” από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες επιτελούν εξαιρετικό κοινωνικό έργο συνοδεύοντας συρόμενα αμαξίδια και προσφέροντας σε συνανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής. Βασικό μέλημα και κύριος στόχος της διοργάνωσης από τη γέννησή της είναι να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι συνάνθρωποί μας, κάθε ηλικίας, αλλά και με κάθε μορφή αναπηρίας.

Επιπλέον, το ρεκόρ συμμετοχών από το εξωτερικό, με εκπροσώπους 61 χωρών και πέντε ηπείρων, αλλά και το αντίστοιχα μοναδικό μέγεθος των δρομέων εκτός Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν φέτος στη γραμμή της εκκίνησης, ανέδειξε ένα εξίσου σπουδαίο όφελος που αφήνει η διοργάνωση. Ως ένα κορυφαίο προϊόν αθλητικού τουρισμού, έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αυξανόμενο ρεύμα επισκεπτών προς όφελος της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία της πόλης και προβάλλοντας την ιδανικά σε όλο τον πλανήτη.

Η επιτυχία της διοργάνωσης αποτέλεσε πάνω απ’ όλα έναν θρίαμβο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, καθώς το μεγαλύτερο νυχτερινό πάρτι δρόμου εξέπεμψε όμορφες εικόνες για την πόλη και τη χώρα μας, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις και αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η καλή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων μπορεί να δημιουργήσει μικρά θαύματα! Είναι ένα success story που πιστώνεται σε όλους τους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς που στηρίζουν και συνεργάζονται αρμονικά για την επιτυχία της διοργάνωσης, από τη γέννησή της μέχρι και σήμερα!

Οι μοναδικές στιγμές της 21ης Οκτωβρίου αποτυπώνονται ιδανικά στις εικόνες της μαγικής βραδιάς, και ταξιδεύουν την σκέψη όλων σ’ αυτά που μοιράστηκαν, αλλά και στα ακόμα καλύτερα που έρχονται προσεχώς, στον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2024! Οι εγγραφές είναι ήδη σε εξέλιξη για τον «Μαραθώνιο της Ιστορίας», ο οποίος προμηνύεται συναρπαστικός!

Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και οι διαδρομές των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος φέρουν την επίσημη πιστοποίηση World Athletics. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη θεσμική υποστήριξη της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρει. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υφυπουργείου Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνεται στον επίσημο δικτυακό τόπο www.thesshalfmarathon.org.